همه چیز در مورد زاماک و کاربرد آن

همه چیز در مورد زاماک و کاربرد آن

پنجره ها نقش مهمی را در خانه‌‎های ما ایفا می کنند و نور طبیعی، تهویه و منظره بیرون را برای جهان خارج فراهم می‌کنند. با این حال، پنجره‌ها همچنین می‌توانند نقطه ضعفی از نظر امنیت خانه باشند، به همین دلیل مکانیسم‌های قفل مهم هستند. یکی از اجزای کلیدی مکانیزم‌های قفل پنجره زاماک‌ است که یک صفحه یا میله فلزی است که هنگام بسته شدن و قفل شدن پنجره، بسته به مکانیزم قفل، گیره یا پیچ را درگیر می کند. در این مقاله، عملکرد زاماک‌ها در پنجره، انواع مختلف زاماک‌ها بر اساس مواد و درجه، و کاربردهای آنها در زمینه‌های مختلف را بررسی خواهیم کرد.

زاماک چیست؟

زاماک‌ها جزء مهمی از مکانیسم‌های قفل پنجره هستند زیرا تضمین می‌کنند که پنجره به طور ایمن بسته می‌شود و از دسترسی ناخواسته از بیرون جلوگیری می‌کند.  زاماک در پنجره دوجداره قطعه ای برای قفل شدن و کیپ شدن لنگه بازشو به فریم یا چارچوب دیگر استفاده می‌شود. هنگام حرکت دستگیره، قطعه استوانه ای روی اسپانیولت حرکت کرده و هنگام باز شدن از آن خارج می شود. زاماک در ابعاد و اشکال مختلف تولید می‌شود و جزء قطعات تعویضی پنجره محسوب می‌شود.

به دلیل تحت فشار بودن این این قطعه جنس، وزن و نوع آلیاژ آن در کیفیت تولید و عایق بندی درب و پنجره UPVC اهمیت به سزایی دارد. زاماک در دید اول ممکن است یک بخش ناچیز به حساب بیاید اما در بعد فنی یکی از مهم‌ترین قسمت‌های یراق آلات نصب شده بر روی پنجره دوجداره UPVC و آلومینیوم می‌باشد.

 

برای حرفه ای تر شدن در صنعت در و پنجره نرم افزار طراحی در و پنجره مستروین را به شما پیشنهاد می دهیم.

زاماک چیست | فناوری داده پویشگر
زاماک چیست

ویژگی های آلیاژ زاماک

زاماک از نوعی آلیاژ بر پایه عنصر روی ساخته می‌شود که از این آلیاژ معمولا در قطعات تحت فشار استفاده می‌شود. عناصر اصلی آلیاژ زاماک عبارتند از روی، آلومینیوم، مس، منیزیم. البته آهن، کادمیم، قلع، نیکل، کرم و منگنز نیز به مقادیر اندک در آن به کار می‏‌روند. اما پایه اصلی و اساس این آلیاژ  روی است. براي تهيه آلياژ  ابتداء آلومينيوم را ذوب كرده سپس تكه‌هاي مس خالص را داخل مذاب انداخته و درجه حرارت را بالا برده تا اينكه مس در داخل الومينيوم حل شود و بقیه موارد اعمال میشود.

آلیاژهای زاماک عضوی از خانواده آلیاژی روی-آلومینیوم به شمار می‌روند. این آلیاژ برای اولین بار در سال 1929 توسط کمپانی «زینک نیوجرسی» به عرصه علم متالورژی معرفی شد. زاماک گریدهای مختلفی دارد که از این میان زاماک 2، زاماک 3، زاماک 5 و زاماک 7 بیشترین استفاده صنعتی را دارند. زاماک نام مخفف عناصر اصلی این آلیاژ در زبان آلمانی است.

عنصر روی، رنگی سفید با درخشش آبی یا نقره ای دارد. همین رنگ و ظاهر تا حدودی در آلیاژ زاماک نیز دیده می شود. این آلیاژ با توجه به نقطه ذوب پايين و سياليت مناسبی که دارد، یک آلیاژ مناسب برای ریخته‌گری است. دمای ذوب زاماک حدود 450 درجه سانتیگراد است و تولید آن در کوره های قوس الکتریکی و شعله‌ای، امکان پذیر است.

 

برای برش شیشه در ابعاد و اندازه های دلخواه می توانید از نرم افزار محاسبه ابعاد شیشه استفاده کنید.

روش تولید آلیاژ زاماک

 

برای تولید آلیاژ زاماک، ابتدا مذاب آلومینیوم را تهیه کرده و سپس تکه‌های مس خالص را درون مذاب می‌اندازند. لازم است درجه حرارت تا حدی بالا رود که تمام مس درون آلومینیوم حل شود. پس از اینکه آمیژان AL-cu آماده شد، آن را شمش ریزی می‌کنند. این آمیژان ترد و شکننده است.

پس از این که شمش ها کاملا منجمد شدند، در بوته دیگری روی را ذوب می‌کنند. سپس شمش آمیژان Al-cu را که منجمد شده بود، درون بوته مذاب روی می‌اندازند. لازم است شمش به پایین رفته و کاملا در داخل مذاب حل شود. پس از اینکه مذاب آلیاژ آماده شد، آن را ریخته‌گری می کنند. ریخته‌گری فشاری و دایکست، بهترین روش‌ها برای تولید آلیاژ زاماک هستند.

با توجه به این که آلیاژ زاماک دامنه انجماد بسیار کوتاهی دارا میباشد، تمایل زیادی به انجماد پوسته‌ای دارد. این موضوع باعث می‌شود که ریخته‌گری فشاری و دایکست برای تولید این آلیاژ طرفدار بیشتری داشته باشند.  یک نکته مهم این است که وزن مخصوص این آلیاژ بالا است. بنابراین لازم است در سیستم های فشاری وزنه گذاری فراموش نشود.

 

از زاماک در چه مواردی استفاده می شود؟

 

همان طور که ذکر شد، آلیاژ زاماک اغلب در قطعاتی استفاده می‌شود که تحت فشار قرار می‌گیرند. قطعاتی مانند اجزای درب و پنجره و یا دستگیره اتومبیل ها. زاماک در رگلاژ درب و پنجره دو جداره نیز نقش مهمی دارد. قطعات ساخته شده باید به درستی تنظیم شوند تا رگلاژ درب و پنجره دوجداره با مشکل مواجه نشود. به علاوه، زاماک موجود در درب و پنجره دوجداره را می‌توان تعمیر و تعویض کرد و محدودیتی در این باره وجود ندارد. علاوه بر این، به دلیل ظاهر زیبایی که این آلیاژ دارد، از آن در ساخت قطعات تزئینی مانند اسباب بازی ها و برخی زیورآلات و بدلیجات نیز استفاده می‌شود.

 

با نرم افزار موبایل طراحی در و پنجره می توانید به راحتی طراحی در و پنجره خود را انجام دهید.

روش تولید آلیاژ زاماک | فناوری داده پویشگر
روش تولید آلیاژ زاماک

 

انواع مختلف زاماک‌ بر اساس مواد و درجه

 

زاماک‌ها معمولاً از فلز ساخته می شوند و رایج ترین مواد آن فولاد، آلومینیوم و برنج است. هر یک از این مواد خواص و مزایای منحصر به فرد خود را دارند که آنها را برای کاربردهای مختلف مناسب می کند.

 

زاماک فولادی

 

زاماک‌های فولادی بادوام ترین و قوی ترین در بین این سه ماده هستند. آنها معمولاً از فولاد کربنی ساخته می شوند که دارای استحکام کششی بالایی است و در برابر تغییر شکل مقاوم است. زاماک‌ فولاد کربنی اغلب در کاربردهای با امنیت بالا مانند ساختمان های تجاری یا صنعتی استفاده می شود. با این حال، آنها ممکن است در طول زمان مستعد زنگ زدگی و خوردگی باشند، به ویژه در محیط های مرطوب یا ساحلی.

 

برای مبارزه با زنگ زدگی و خوردگی، زاماک‌های فولادی ضد زنگ یک گزینه مناسب هستند. آنها در درجه های مختلف موجود هستند که فولاد ضد زنگ 316 مقاوم ترین و بادوام ترین آنها در برابر خوردگی است. زاماک‌ فولاد ضد زنگ اغلب در محیط های دریایی یا ساحلی استفاده می شود، جایی که قرار گرفتن در معرض آب شور و سایر عناصر خورنده معمول است.

زاماک‌ آلومینیومی

 

آلومینیوم یک ماده سبک وزن و مقاوم در برابر خوردگی است که آن را به یک انتخاب محبوب برای اجزای پنجره تبدیل می کند. زاماک‌های آلومینیومی معمولاً از آلیاژهای آلومینیومی مانند 6061-T6 ساخته می شوند که به دلیل استحکام بالا و مقاومت در برابر خوردگی بسیار محبوب هستند. زاماک‌های آلومینیومی اغلب در کاربردهای مسکونی یا تجاری مورد استفاده قرار می گیرند، جایی که ترکیبی از استحکام، دوام و مقاومت در برابر خوردگی مورد نیاز است.

 

زاماک‌ برنجی

 

برنج یک آلیاژ فلزی است که عمدتاً از مس و روی ساخته شده است و مقادیر کمی از فلزات دیگر برای استحکام و دوام اضافه شده است. زاماک‌های برنجی اغلب به دلیل زیبایی که دارند مورد استفاده قرار می گیرند، زیرا می تواند ظاهر یک پنجره را به طور قابل توجهی ارتقا دهند. همچنین در برابر زنگ زدگی و کدر شدن مقاوم هستند و به همین دلیل گزینه مناسبی برای پنجره ها در محیط های مرطوب یا ساحلی هستند. با این حال، برنج به طور کلی به اندازه فولاد یا آلومینیوم قوی نیست، که استفاده از آن را در مکان هایی که امنیت بالا نیاز دارند توصیه نمی‌شود.

11 پاسخ

    1. کجای این جامع بود آخه؟
      کو ابعاد و انواع و….
      فقط از بقیه جاها کپی پیست کرده و راجع به آلیاژش توضیح داده فقط. مگه کارگاه علم مواده آخه

  1. سلام و ممنون از سایت خوبتون که در زمینه آموزش صنعت ساختمان خیلی کمک میکنه و مفید هست . برای خرید زاماک از چه سایتی باید اقدام کنیم و اینکه شما خرید و فروش زاماک هم انجام میدین؟

    1. سلام آقای افتخاری
      بله لطفا شماره تماس بفرمایید تا در مورد خرید زاماک با شما تماس بگیریم و یا با شماره های ما در بخش تماس با ما تماس بگیرید.

  2. تا جایی که من می دانم زاماک آلیاژ پایه روی است و چیزی به اسم زاماک فولادی و … نداریم. اینها اصطلاحات غلط بازاری است. حتی اسم آن قطعه هم بخاطر نوع آلیاژش که زاماک است، به این نام رایج شده است.

    1. دوست عزیز این نامگذاری به علت تفاوت در آلیاژهای مختلف زاماک می‌باشد. به عنوان مثال زاماک 3 با فرمول ZnAl4 را زاماک آلومینیومی نامیده که از آلیاژهای آلومینیومی مانند 6061-T6 ساخته می‌شود. البته زاماک‌ فولادی در بین این سه ماده بادوام‌تر هستند و از فولاد کربنی ساخته می‌شوند. زاماک‌های برنجی نیز به دلیل زیبایی که دارند استفاده می‌شوند. برای آگاهی بیشتر می‌تونید به صفحه ویکی پدیای آلیاژ زاماک (ورژن انگلیسی) مراجعه فرمایید.

    1. دوست عزیز تفاوت زاماک3، 5 و 7 در درصد عناصر روی، آلومینیوم، مس، منیزیم، قلع، نیکل، کادمیم و منگنز بکار رفته بازمی‌گردد.
      زاماک 3 –>ZnAl4 ( پایداری طولانی مدت دارد)
      زاماک 5 –>ZnAl4Cu1 (ترکیبی مشابه زاماک 3 با افزودن 1 درصد مس به منظور افزایش استحکام، سختی و مقاومت در برابر خوردگی دارد، اما شکل پذیری را کاهش می دهد)
      زاماک 7 –>ZnAl4Ni (زاماک 7 منیزیم کمتری نسبت به زاماک 3 داشته و شکل پذیری بیشتری دارد. این مسئله هنگام ریخته گری قطعات جداره نازک مفید است.)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *